Jag är född i Karlstad men växte upp i en gård som heter Södra Ävja, som ligger mellan Olsäter och Munkfors i Värmland.

Redan i tidig barndom fick jag möjlighet att börja spela musik och då var cello det instrument jag valde. Jag var nog 4-5 år då. Efter ett avbrott i cellospelet tog jag upp det igen i tidig tonår och läste EstetMusik i Sundsta-Älvkullegymnasiet i Karlstad med cello som första instrument och piano som andra.

När gymnasiet var färdigt så läste jag på min första folkhögskola, Geijerskolan. Där läste jag sång i första hand med piano som andra instrument. Väl där så blev jag exponerad av Kantorslinjen och blev alldeles betuttad av orglar och orgelspel så det tog inte lång tid tills jag började ta orgellektioner av Kantorseleverna där. Det ledde då till intresset att läsa till Kyrkomusiker.

När jag väl gått färdigt på Sånglinjen i Geijerskolan läste jag ett år Förberedande Kantor på samma skola. Med det året fullbordat kände jag att ett miljöombyte var på plats och sökte till Kyrkomusikerlinjen i Hjo Folkhögskola. Utbildningen var 2,5 år.

 

Men mot slutet så kom jag till insikt att detta yrkesval inte är mig lämpligt. Vilket var tur att jag kom på det för jag hade sökt och blivit antagen till Organistutbildningen i Göteborgs Musikhögskola så jag kunde avsäga mig platsen på utbildningen.

Genom alla dessa år man pluggat musik så har pianostämning alltid funnits i bakhuvudet, ända sedan gymnasieåren. Den enda konstanten som befunnit sig genom alla omsadlingar. Efter en googlesökning så la jag märke till att det fanns nu en Pianoteknikerutbildning som startades 2015 i Oskarshamns Folkhögskola. 2017 ansökte jag till utbildningen och blev antagen. Där lärde jag mig pianostämning, service på piano- och flygelmekanik och diverse renovationsmoment. Efter 2 års studier så blev jag examinerad pianotekniker 2019 och berättigad medlemskap i Sveriges Pianostämmare och Teknikerförening (SPTF).

Mattias Agorander 076 - 1313 412 info@agoranderpianoteknik.se

Värmlands Län